25 ian. 2010

Stereoscopia ca Vedutism Contemporan

Dintotdeauna l-am preferat pe Canaletto lui Guardi. Ultimul e mai schematic si mai 'cu incarcatura' dar mie nu-mi plac nici schemele, nici lucrurile complicate.  
 E ceva din cumintenia vedutelor lui Canal (ce predestinare in numele lui adevarat) ceva care ma face sa vad altfel pana si vedutele lui Jeff Wall.

gif maker
Si prin urmare, ma influenteaza si in momentul in care declansez. A trecut mult timp de cand m-am 'asezat' prima oara pe Canaletto. In fapt, e unul din acei "deschizatori de simturi" care apar la inceputul unei constiinte estetice embrionare si care o mosesc sau ii dau palma pe fundulet.  
Pai Canaletto e unul din primii pictori la care m-am uitat cu adevarat cu atentie. Si n-au fost multi: Gauguin, Degas, Canaletto, Velasquez, Caravaggio, , Schiele, Hartung. (Copiaza relativ fidel 'traseul' de inceput prin muzica: Vivaldi, Bach, Messiaen, Satie, Pergolesi.. ParovStelar,Arcturus? in fine.. mi-a zis mie un pierdut: "pai tu asculti Vivaldi?  e simplutz, pt incepatori.. asculta si tu BAH !) 

 Langa muzica, fapt e ca exista ceva diacronic si in arta considerata sincronica, incremenita, a fotografiei ca si in insasi venerabila pictura. Ceva ce Canaletto a inteles. Iar Wall a folosit la maxim. Exista la el un aer de trecere ca si in unele fotografii, si nu ma refer aici la faptul ca se "citeste", se parcurge,  ca si muzica sau literatura. Nu, vorbesc de un caracter tranzitoriu in insasi esenta imaginii fotografice, un "ce" magic care poate fi intrebuintat sau nu. Depre asta, aici, ieri.

Stereoscopia e o valenta a fotografiei care-i poate inlesni acesteia accesul la Timp.  Prin caracterul ei trans-parent. Nici un cadru fotografic nu poate rivaliza cu rama pe care o aplica realului o buna stereoscopie.  Pt ca in fata unei fotografii esti in fata realului turtit de foaie pe retina ta. In timp ce, perfect transparenta, stereoscopia iti formeaza imaginea direct in creier. Pari a fi chiar acolo, dar e cu atat mai clar ca nu esti!   Astfel, realitatea nu apare din imagine, cat trans-pare, marind si mai mult decat in fotografia conventionala decalajul intre "concret" si perceptie. Marind, altfel spus, RAMA.   Caracterul iluzoriu al imaginii fotografice isi gaseste atunci epitomia in imaginea trans-concreta e stereo-grafiei.  

Iar intelegerea "trecerii" in sine e unul din motivele pt care este Canaletto un mare fotograf . (nu faptul ca folosea camera lucida..) .  Si Jeff Wall un mare pictor! Inca ceva doar: lucrarile lui Wall nu sunt oare "transparency in lightbox"? 

Pt trans-parenta in fotografie mai jos. 

Pt stereoscopii, multiscopii si alte "vedute" :  DoruMeister's Picasa

gif maker

Despre Wall, si aici, si  altadata.

5 comentarii:

Falvo spunea...

Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro

radiowhisper.com spunea...

Buna Seara!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

fotograf nunta sandra spunea...

foarte interesant articolul si felicitari!

Masaj erotic Targu Mures spunea...

un articol bine scris,felicitari!

supraveghere video spunea...

Foarte interesant, felicitari.