25 ian. 2010

Stereoscopia ca Vedutism Contemporan

Dintotdeauna l-am preferat pe Canaletto lui Guardi. Ultimul e mai schematic si mai 'cu incarcatura' dar mie nu-mi plac nici schemele, nici lucrurile complicate.  
 E ceva din cumintenia vedutelor lui Canal (ce predestinare in numele lui adevarat) ceva care ma face sa vad altfel pana si vedutele lui Jeff Wall.

gif maker
Si prin urmare, ma influenteaza si in momentul in care declansez. A trecut mult timp de cand m-am 'asezat' prima oara pe Canaletto. In fapt, e unul din acei "deschizatori de simturi" care apar la inceputul unei constiinte estetice embrionare si care o mosesc sau ii dau palma pe fundulet.  
Pai Canaletto e unul din primii pictori la care m-am uitat cu adevarat cu atentie. Si n-au fost multi: Gauguin, Degas, Canaletto, Velasquez, Caravaggio, , Schiele, Hartung. (Copiaza relativ fidel 'traseul' de inceput prin muzica: Vivaldi, Bach, Messiaen, Satie, Pergolesi.. ParovStelar,Arcturus? in fine.. mi-a zis mie un pierdut: "pai tu asculti Vivaldi?  e simplutz, pt incepatori.. asculta si tu BAH !) 

 Langa muzica, fapt e ca exista ceva diacronic si in arta considerata sincronica, incremenita, a fotografiei ca si in insasi venerabila pictura. Ceva ce Canaletto a inteles. Iar Wall a folosit la maxim. Exista la el un aer de trecere ca si in unele fotografii, si nu ma refer aici la faptul ca se "citeste", se parcurge,  ca si muzica sau literatura. Nu, vorbesc de un caracter tranzitoriu in insasi esenta imaginii fotografice, un "ce" magic care poate fi intrebuintat sau nu. Depre asta, aici, ieri.

Stereoscopia e o valenta a fotografiei care-i poate inlesni acesteia accesul la Timp.  Prin caracterul ei trans-parent. Nici un cadru fotografic nu poate rivaliza cu rama pe care o aplica realului o buna stereoscopie.  Pt ca in fata unei fotografii esti in fata realului turtit de foaie pe retina ta. In timp ce, perfect transparenta, stereoscopia iti formeaza imaginea direct in creier. Pari a fi chiar acolo, dar e cu atat mai clar ca nu esti!   Astfel, realitatea nu apare din imagine, cat trans-pare, marind si mai mult decat in fotografia conventionala decalajul intre "concret" si perceptie. Marind, altfel spus, RAMA.   Caracterul iluzoriu al imaginii fotografice isi gaseste atunci epitomia in imaginea trans-concreta e stereo-grafiei.  

Iar intelegerea "trecerii" in sine e unul din motivele pt care este Canaletto un mare fotograf . (nu faptul ca folosea camera lucida..) .  Si Jeff Wall un mare pictor! Inca ceva doar: lucrarile lui Wall nu sunt oare "transparency in lightbox"? 

Pt trans-parenta in fotografie mai jos. 

Pt stereoscopii, multiscopii si alte "vedute" :  DoruMeister's Picasa

gif maker

Despre Wall, si aici, si  altadata.

4 comentarii:

Unknown spunea...

Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro

fotograf nunta sandra spunea...

foarte interesant articolul si felicitari!

Masaj erotic Targu Mures spunea...

un articol bine scris,felicitari!

supraveghere video spunea...

Foarte interesant, felicitari.